nedeľa 23. novembra 2008

Ako a kedy začať ?

Takže vráťme sa k otázke- AKO A KEDY ZAČAŤ?

 

Začnite ihneď, ako si psíka privediete domov, a to SOCIALIZÁCIOU. Čo si prestaviť pod týmto pojmom? Treba psíka brať von, do mesta medzi ľudí, aby si pes od mala zvykal na cudzie prostredie, aby mal kontakt s ľuďmi a druhými psami. Potom sa nemôže stať, že by bol pes ustráchaný, nevyrovnaný. Je prežitkom minulej doby, že šteňa nemá prísť do kontaktu s ľuďmi, že by ho nemali hladiť. Opak je pravdou. Aby bol psík vyrovnaný, treba aby tento kontakt mal. Je veľmi dôležité stretávať sa aj s inými psami, nech sa Vám nestane, žeby bol pes agresívny na iných psov. Značka „ideál“ je, keď vo Vašom okolí budú mladí psi, s ktorými sa Váš môže hrať, ale nebráňte sa ani kontaktu s dospelým psom , aspoň ten Váš pocíti hierarchiu. Dbajte na to, aby hra neprerástla v súboj alebo bitku. Mohlo by to zanechať následky na psychike Vášho psa a mohol by byť agresívny na druhé psi. Toto je najdôležitejší krok k zvládnutiu povahy a chovania sa psa k Vášmu okoliu.

Ďalším a nie menej dôležitým krokom je zvládnuť jeho povahu doma. Už na začiatku som spomenul, že pes žil v svorke a tak sa treba k nemu aj chovať - ak nechceme mať doma nevychovaného, rozmaznaného a dominantného psa. Častou chybou býva kŕmenie psa. Je treba kŕmiť psa len z misky. Nedávať mu jedlo z ruky, ak sa nejedná o odmenu. Veľkou a častou chybou je (hlavne v domácnosti) kŕmenie od stolu. Ja viem, že psík vie tak pekne prosiť, a tie jeho smutné očká...ale vedie to k tomu, že pes s Vami začne manipulovať a toto je prvý impulz. Dodržujte jedno pravidlo: dajte psovi žrať do misky a počkajte maximálne 10 minút a ak pes nezožerie treba misku odložiť. Stretávam sa s tým, že pes ma po celý deň  granule v miske, toto je chyba. Dospelý pes by mal dostať žrať  len jeden krát denne a jeden deň by mal mať pôst.

Každý z nás, čo máme doma psa, chceme, aby nás minimálne poslúchal. Teda potrebuje základný výcvik. Taktiež ako u formovania jeho povahy je treba začať hneď. Treba si len osvojiť základy výcviku. Najjednoduchším spôsobom je forma hry, lepšie povedané ja tento spôsob preferujem a mám s tým najlepšie výsledky.  Dôležitou súčasťou tohto výcviku je ODMENA. Môže byť formou pamlsku (najlepšie to, čo má pes najradšej a nie je  to dennou súčasťou jeho jedálničku) alebo len pohraním sa so psom. Je veľmi dobré a praktické tieto formy odmeny medzi sebou meniť a nepoužívať len jeden druh. Veľkou pomocou výcviku je náš hlas. Pes vníma jeho hlasitosť a podľa toho si určuje priority. Nikdy neopakujte povel viac ako jeden krát. Najlepšie je pred povelom  zavolať na psa menom, nechať malú pauzu, a potom povedať  jasným, silným hlasom povel. 

Žiadne komentáre: