pondelok 17. novembra 2008

Pár slov na úvod...

Na začiatku si musíme uvedomiť, že pes je zviera, ktoré žilo vo svorke, kde platila hierarchia, a tak isto sa musíme k nemu správať aj v domácnosti. Nikdy neuprednostňujte psa pred ostatnými členmi rodiny. Pes musí byť posledným článkom hierarchie. V prípade, že máte viacero psov, hierarchiu mezi nimi nechajte na nich. V prípade dvoch rovnako silných jedincov(v ich postavení), je nutné zakročiť, aby neprišlo k zraneniu. 


Ako a kedy začať s výchovou psa

Často sa stretávam s otázkou kedy a ako začať. Mojou odpoveďou je : Začínaš už samotnou kúpou. Povahy psov delíme tak ako u ľudí, do štyroch základných skupín: sangvinik, melancholik, flegmatik a cholerik.
Ako u ľudí, tak aj u psov sa tieto povahové črty dajú formovať. Výhodou u psov je, že ich povaha sa dá formovať ľahšie. Z toho vyplýva, že u šteňaťa je to ako s dieťaťom - všetko čo mu dáme na začiatku v ňom zostáva a dáva základ jeho ďalšiemu správaniu.
Vo väčšine prípadov pes kopíruje povahu svojho pána, takže je na nás, aby sme ich charakter formovali a aby sme na seba zobrali zodpovednodť za ich správanie. Toto nemám podložené žiadnym vedeckým výskumom, ale mojimi dlhoročnými skúsenosťami. Pravým dôkazom mojich slov je tento príklad zo života : flegmatický a kľudný kamarrát si kúpil psa, ktorý je od prírody energické a pracovité plemeno. Vzájomným spolužitím sa z tohto žívého a hyperaktívneho psíka stal flegmatik a lenivec.
 


Žiadne komentáre: